Posljednjih desetak godina, prvog vikenda u prosincu, pelješki vinari otvaraju vrata svojih podruma kako bi sva raskoš mirisa i okusa počastila osjetila vinoljubaca koji se ne ustručavaju unajmiti apartman, sobu ili kuću za odmor u ovo negostoljubivo doba godine. A gostoljubivosti Pelješanima ne manjka; ta dva dana vikenda rezervirana su za druženje uz opojne kapljice peljeških vina, čuvenih u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Najpoznatije pelješko vino je Dingač. To je prvo hrvatsko vino zaštićeno u svijetu, odnosno prvo hrvatsko crno vino koje je oduševilo nepca diljem svijeta. Na sunčanim padinama slikovitih peljeških vinograda, tik uz more, zriju zrna užitka nezaboravnog plavca malog. Dingač je sve ono najbolje što plavac mali može dati, ono zbog čega su ovu, pomalo divlju, i izuzetno otpornu sortu, nazvali `krv zemlje´. Ista sorta nudi i Postup, još jedno od peljeških vina koja se ne zaboravljaju čak i ako ste popili koji više. Dani otvorenih vrata peljeških podruma ujedinili su dvadesetak vinara s ovih područja. Dio manifestacije se održava u Stonu i Orebiću, a dio u Trpnju s gustim rasporedom događanja posvećenih vinu. Od vinskog gulaša do kušanja mladog vina, uz predstavljanje lokalnih vinara, nezaboravn vikend s okusom grožđa na usnama, opit će vas jednostavnošću i ljepotom Pelješca otopljenoj u čaši gustog crvenog nektara za budenje svih čula.