Rujan je već otvorio širom svoja vrata, a vi ste još uvijek na moru, unajmljujete apartman, sobu ili kuću za odmor na Krku. Otok Krk ne prestaje iznenađivati i zabavljati vas, sada već pomalo u jesenskoj odjeći, s rukama punim plodova ovog šarenog i darežljivog godišnjeg doba. A sve ono što jesen nudi slatko je, pogotovo na otoku koji zna prepoznati svaku čar i dar majke prirode. `Aj u smokve!´, stara je otočka psovka. Psovka koja je više izraz dragosti i privženosti, nego odbijanja, psovka koju su djevojke upućivale udvaračima koji su im se sviđali ili majke nestašnoj djeci koju obožavaju. Prvi vikend u rujnu na otoku Krku, u smokve idu svi! Upravo tada je vrijeme Dana smokava Krk, festivala koji se na ovom sjevernodalmatinskom otoku održava od 2006. godine. Program festivala se uglavnom odvija u gradu Krku gdje slavljenje ovog slatkog voća prate i koncerti te zabavni program. Krku se još pridružuju i druga mjesta; Milohnići, Glavotok, Vrh. U konobama, restoranima, pizzerijama i barovima ovih naselja, služe se maštovita jela od smokava. Slatko i slano smokvino, posluženo s puno ljubavi prema jednoj od najstarijih biljaka Mediterana, možete kušati unutar pet dana koliko traju Dani smokava. Za to vrijeme na Veloj pjaci u Krku, zaplešite poneseni dobrom glazbom te rakijama i likerima od smokava. U ovoj manifestaciji sudjeluje nekoliko desetaka ugostiteljskih objekata pa je gastronomska ponuda zbilja šarolika i dostupna svima. Pretpostavlja se da je smokva bila jedna od prvih biljaka kultiviranih za ljudsku ishranu. Nasuprot toj pretpostavci leži činjenica da se svježa smokva može jesti samo tamo gdje je rasla – smokva ne može ostati svježa dulje od dan, dva, i teško da ćete je pronaći u trgovini na kontinentu. Jednom kada je ubrana ona više ne dozrijeva, kao neke druge voćke. Zato rezervirajte smještaj na Krku, na otoku gdje smokve silaze s drveća u vaš tanjur, kako biste se mogli osladiti i osvježiti ovim voćem koje je othranilo Mediteran i Krk.