Cres je poput mnogi drugih hrvatskih otoka prava škrinjica s blagom, mjesto gdje još žive tradicionalna znanja i vještine, među njima i one koje nećemo pronaći nigdje drugdje na čitavom svijetu. Vještine su to koje su olakšavale svakodnevan život lokalnog stanovništva, a neke ga i zaslađivale, i to doslovno. Jedna od takvih vještina je priprema tradicionalne slastice Olito koja je generacijama otočanima mamila osmijeh na lice. Iako zvuči španjolski, Olito je posebnost Orleca na Cresu, gdje još uvijek možete kušati ovaj specijalitet i zato, ako ste unajmili apartman, sobu i kuću za odmor na Cresu, nemojte propustiti priliku da počastite svoje okusne pupoljke nečim što nećete imati priliku kušati nigdje drugo. Tradicionalno jelo Olito s Cresa je autohtoni kolač od ovčjeg loja. Možda ne zvuči naročito primamljivo, tim više što „olito“ znači crijevo, a Olito je pastirski kolač kojeg su izmaštali otočani uzgajivači ovaca na otoku Cresu. Recept je naizgled jednostavan, brašno, suhe smokve i grožđice pomiješani s ovčjim lojem daju homogenu smjesu kojom se puni ovčji želudac. Želudac prethodno očišćen, osušen, pripremljen, napunjen i zašiven se kuha nekoliko sati, a potom reže na ploške i kratko zapeče na maslinovom ulju. Tako se dobije jedinstven okus kolača kojeg je nemoguće prestati jesti dok ne nestanu i posljednje mrvice s tanjura, a užitak odmora na Cresu ostaje zauvijek utisnut u naše osjetilo okusa. Ukusni creski kolač se u današnje vrijeme priprema tek na nekoliko mjesta na Cresu i u posebnim prilikama. Potražite ta mjesta i zavirite u cresku kuharicu u potrazi za tradicionalnim receptima, poput Olita, slatkog užitka otočnog života.