Iako je paški sir odavno pronašao puteve do naših trpeza i ima ga gotovo svaka trgovina koja drži do sebe, postoji li savršenije mjesto za uživanje u ovoj izvrsnoj namirnici od otoka na kojem je dozrio, otoka s čijih je pašnjaka potekao. Paški sir je naš najnagrađivaniji proizvod geografskog podrijetla, a proizvodi se od mlijeka Paške ovce. Posebnost ne leži samo u pasmini ovaca, već i u otoku koji, iako naizgled gol, skriva pašnjake bujne vegetacije i niskog raslinja koje ovce obožavaju, a aromatičnost njihove prehrane udružena s posolicom bure koja se na otok obrušava s Velebita, paškom siru daje specifičan i nezaboravan okus. U svrhu zaštite paškog sira, još od 2005. godine na otoku Pagu djeluje Udruga proizvođača paškog sira koja marljivo radi na zašiti i deklariranju originalnog paškog sira, koristeći mjerljive i ujednačene parametre. U Udruzi su svi značajni proizvođači s otoka Paga, a zbog svojih otočkih kapaciteta, proizvodnja paškog sira je tek 15 % od ukupne domaće proizvodnje. U Kolanu na otoku Pagu, mjestu koje se nalazi u unutrašnjosti otoka i okruženo je aromatičnim livadama, 2009. godine je izgrađena najmodernija sirana u Hrvatskoj u čijem sklopu se nalazi i kušaonica. Samo mjesto je dom nekolicini proizvođača, a paški sir se može kupiti i u nekoliko specijaliziranih trgovina. Ako ste unajmili smještaj u Kolanu na Pagu, uživat ćete u okusima mladog ili starog paškog sira. Mladog će vam poslužiti uz pršut ili kulen, a stari najbolje ide uz čašu domaćeg crnog vina. Mladi paški sir je dozrijevao kraće od godine dana, a stari dulje. Naša ljubav prema paškom siru i Kolanu na Pagu sazre već s prvim kušanjem i nikada ne stari u godinama kojima pamtimo čarobni otok Pag i njegove okuse.