Upravo kada biste mogli pomisliti da se prazne apartmani i sobe duž obale, baš kao i plaže Istarske rivijere, u uvali Valbandona u Fažani čeka vas ugodno iznenađenje. Posljednja ili pretposljednja subota kolovoza donosi jedno od spektakularnih tradicionalnih gastronomskih okupljanja pod nazivom Valbandon ispod čripnje. Sada već nadaleko poznata fešta s preko 100 sudionika raspoređenih u preko 20 timova zapravo je nadmetanje u spravljanju jela na tradicionalan način – ispod čripnje, odnosno peke. Pripremaju se mesne i riblje čripnje, a u ponudi se mogu naći istarski specijaliteti poput mesa boškarina, janjetine, teletine, mekušaca i svježe ribe. Jela se pripremaju ispod zvonastih poklopaca zasutih žarom i zdjela ukopanih u tlo plaže. Tu se susreću ukusne namirnice za čarobnu fuziju okusa. Pobijediti na ovom natjecanju izazov je koji privlači kuhare iz čitave Istre više od deset godina. Iz godine u godinu, jela su maštovitija i čarobnija. Posljednjih nekoliko godina priprema se i mega-čripnja u posudi posebno izrađenoj u ovu svrhu u koju stane 100 kilograma mesa i krumpira te više od 15 kilograma različitog povrća. Mega-čripnja je majka svih čripnji sposobna nahraniti preko 300 gladnih usta. Pripreme traju čitav dan, a dimni signali i zavodljiv miris s plaže pozvat će vas u hedonistički raj na rubu ljeta. Natjecanje počinje u 18:00 sati. Nižu se degustacije jela uz još jedan festival i izložbu skulptura nastalih izrezivanjem lubenica. Festival lubenica nudi i nezaboravan sangria party koji traje do sitnih jutarnjih sati. Uz proglašenje pobjednika u pripremanju jela ispod čripnje, nagrađuje se i najljepša fažanska okućnica. Fešta završava tradicionalnim vatrometom, a vatromet okusa i mirisa kojeg ćete doživjeti u toplom naručju valbadonskog pijeska nećete zaboraviti nikada.